Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem w naszym kraju. Statystyczny Polak konsumuje rocznie między 39 a 42 kg tego mięsa.
Mięso wieprzowe to przede wszystkim bogate źródło wysokowartościowego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawiera: cynk, żelazo, miedź, witaminy z grupy B (B1 do prawidłowej przemiany węglowodanów i funkcjonowania
układu nerwowego, B2, B3, B12). Z kolei tłuszcz wieprzowy ma bardzo wysoką wartość energetyczną, od 10% do ponad 59%, i właśnie tłuszcz ten jest nośnikiemważnych witamin i walorów smakowo-zapachowych.
Wieprzowina jak najbardziej nadaje się jako składnik diety osób aktywnych fizycznie, również tych, które chcą poprawić estetykę sylwetki.
Jakie systemy jakości cechują wieprzowinę którą wykorzystujemy podczas imprez kuchni strażackiej z ognistą wieprzowiną? Sprawdź to!
System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) został opracowany w 2009 r. przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” oraz Związek „Polskie Mięso”.
Wśród najważniejszych założeń systemu PQS znajdują się:
- precyzyjnie określone normy hodowli i produkcji,
- kilkuetapowe kontrole jakości,
- pełna identyfikowalność źródła pochodzenia produktu,
- zachowanie zasad zdrowia ludzi oraz dobrostanu zwierząt i roślin,
- poszanowanie środowiska naturalnego.
Efektem wykorzystania w procesie produkcji wieprzowiny PQS klasycznych metod pracy hodowlanej oraz szczegółowo określonych wymogów żywieniowych jest mięso o niskiej zawartości tłuszczu, którego przetwarzanie nie wymaga stosowania sztucznych dodatków czy barwników. Produkty opatrzone certyfikatem PQS charakteryzują się powtarzalną wysoką jakością, weryfikowaną podczas regularnych, dwuetapowych kontroli.
Więcej informacji o systemie PQS na stronie: www.wieprzowinapqs.pl
System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) opracowany został przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Program ten ma charakter multi produktowy, obejmuje mięso wieprzowe, drobiowe oraz wędliny drobiowe i wieprzowo-wołowe.
Więcej informacji o systemie QAFP można znaleźć na stronie: www.qafp.pl
System Quality Meat Program (QMP) opracowany został przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego i uznany za krajowy system jakości żywności decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 października 2008 r.
System QMP obejmuje swoimi standardami p raktycznie cały proces produkcji wołowiny, a w szczególności wzmacnia zaufanie pomiędzy poszczególnymi podmiotami uczestniczącymi w łańcuchu dostaw. Zaufanie oparte o wysoką jakość produkcji oraz produktów końcowych jest kluczowe, aby sprostować zmieniającym się wymaganiom rynku.
W ramach systemu certyfikowane są poszczególne obszary łańcucha dostaw wołowiny, począwszy od produkcji żywca wołowego, poprzez produkcję i dostawców pasz, transport a na przetwórcach kończąc.
Więcej informacji o systemie QMP można znaleźć na stronie: www.qmpsystem.eu
System opracowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej.
„Jakość Tradycja” to system, w którym do produkcji używa się wyłącznie surowców, których pochodzenie jest identyfikowalne i które nie zawierają komponentów GMO. W systemie tym uczestniczą jedynie produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem lub tradycyjnym sposobem wytwarzania, szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru lub wyrażającą ich tradycyjny charakter. Ponadto produkty te posiadają szczególną jakość lub reputację odróżniającą je od produktów należących do tej samej kategorii. W przypadku produktów produkcji podstawowej dodatkowym wymogiem jest tradycyjna rasa lub tradycyjna odmiana. Za tradycyjne rasy i odmiany uważa się te, które użytkowano przed 1956 r. Ponadto za tradycyjny uważa się produkt, który posiada co najmniej 50-letnią historię wytwarzania.
Więcej informacji o systemie „Jakość Tradycja” można znaleźć na stronie internetowej: www.produktyregionalne.pl/jakosc.html
Unijnym symbolem rolnictwa ekologicznego oznaczone są produkty z gospodarstw ekologicznych. Rolnictwo ekologiczne określane również jako biologiczne (BIO), organiczne (ORGANIC), ekologiczne (EKO) to sposób gospodarowania, w którym stosuje się tylko środki naturalne.
Rolnictwo ekologiczne nie tylko dba o środowisko lecz także o zdrowie konsumenta. Kupując produkty ekologiczne zwróć uwagę na zielony listek, daje to gwarancję że produkt posiada certyfikat. W rolnictwie ekologicznym szczególną uwagę przykuwa się również do zachowania dobrostanu zwierząt.
Głównym celem Programu Poznaj Dobrą Żywność czyli PDŻ jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział w programie jest dobrowolny, mogą w nim uczestniczyć przedsiębiorcy państw członkowskich Unii Europejskiej.
Znak PDŻ jest przyznawany tylko wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez kolegium naukowe ds. jakości produktów żywnościowych. Oznaczenie znakiem jakości PDŻ jest informacją, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu. Jednocześnie realizowany jest cel wspólnotowej polityki w zakresie żywności, polegający na poszerzaniu obszaru wysokiej jakości i różnorodności żywności na wspólnym rynku UE.
Oznaczenie to ma również na celu podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości.Szczegółowe informacje dostępne są pod adresem: www.gov.pl/web/rolnictwo/poznaj-dobra-zywnosc
Chronione Oznaczenie Geograficzne - oznacza nazwę regionu albo konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach nazwę kraju używaną do opisu produktu rolnego lub środka spożywczego pochodzącego z tego właśnie miejsca. Produkt posiada szczególną jakość, reputację lub inne cechy przypisywane jego pochodzeniu geograficznemu, a produkcja, przetwórstwo lub przygotowanie produktu odbywa się na ściśle określonym obszarze geograficznym.
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność - oznacza tradycyjny produkt rolny lub środek spożywczy. Produkt oznaczony tym znakiem spełnia następujące warunki:
– posiada specyficzną nazwę,
– produkt musi posiadać specyficzny charakter, tj. cechę lub zespół cech odróżniających go od innych produktów tej samej kategorii,
– produkt posiada tradycyjny charakter, który może być wyrażony za pomocą: tradycyjnych surowców, tradycyjnego składu lub tradycyjnego sposobu wytwarzania
Chroniona Nazwa Pochodzenia – ten znak oznacza nazwę regionu, określonego miejsca lub, w wyjątkowych przypadkach, kraju, która służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego:
– pochodzącego z tego regionu, określonego miejsca lub kraju, oraz
– którego określona jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna może być przypisana temu pochodzeniu geograficznemu, oraz
– którego produkcja lub przetwarzanie lub przygotowywanie mają miejsce na określonym obszarze geograficznym
Produkt Polski - zgodnie z ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych producenci w ściśle określonych okolicznościach mogą oznaczać swoje produkty logo „Produkt polski”. Wzór oznaczenia graficznego „Produkt polski” wprowadzony został Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r.
Zgodnie z ustawą oznakowanie artykułu rolno-spożywczego będącego produktem nieprzetworzonym może zawierać informację „Produkt polski”, jeżeli produkcja podstawowa tego produktu odbyła się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku:
– mięsa – jeżeli zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz których chów i ubój odbyły się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
– produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż mięso – jeżeli zostały pozyskane od zwierząt, których chów odbywa się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.